В Telegram бяха разпространени първи кадри на екипажа на българския кораб Царевна, евакуиран

...
В Telegram бяха разпространени първи кадри на екипажа на българския кораб Царевна, евакуиран
Коментари Харесай

В социалните мрежи се появиха първи кадри с евакуираните българи от „Царевна”

В Telegram бяха разпространени първи фрагменти на екипажа на българския кораб  " Царевна ", евакуиран през днешния ден от пристанището в Мариупол. 

" Всички сме добре, евакуираме се и скоро ще си бъдем у дома. Не се тормозете всички сме здрави, добре сме и всичко е наред. Още един път - не се тормозете ", сподели вторият помощник-капитан на " Царевна " Веселин Славчев.

Официално българските управляващи настояват, че групата се придвижва в посока Донецк, който е до границата с Русия и е под контрола на Москва, прецизира " Нова телевизия ".

По-рано от ДНР оповестиха, че те са евакуирали моряците ни от кораба. В изявления се твърди, че 15 членове на екипажа на товарен транспортен съд „ Царевна “ са били изведени, измежду които 14 жители на Република България и един жител на Украйна.  Прехвърлянето им на суша е станало в акция на Народната милиция на ДНР, извършена взаимно с въоръжените сили на Руската федерация. Това гласи изказване на Министерството на външните работи на ДНР по отношение на евакуацията на екипажи на задгранични кораби от Мариупол.

В известието, представено от редица медии, се добавя още, че те са в Донецк, а управляващите са им оказали цялата нужна поддръжка. В момента са настанени в хотел и им е обезпечена храна.

Те допълват, че сега задгранични моряци са добре, като Министерството на външните работи на ДНР е стартирало процедури за образуване на заминаването им техните родни страни. Необходимите документи се обработват и от Руската федерация.

„ Заедно с нашите съветски сътрудници имаме намерение да създадем всичко допустимо, с цел да върнем всички жители, евакуирани от мариуполското пристанище вкъщи, при техните близки и другари, допустимо най-скоро. “, се почва още в изказването им.

Пред Българска национална телевизия шефът на Ситуационния център на Министерството на външните работи и зам.-външен министър Антон Марков посочи, че акцията по евакуацията е почнала преди няколко дни, като на 11 април са били изведени 47 моряци, в това число жители на Русия, Азербайджан, Египет, Сирия и Украйна.

" Състоянието на нашите моряци е положително. Те сега се намират отвън Мариупол. Операцията стартира през днешния ден (вчера, 13 април - Бел. ред.) към 11:00 часа. Очакваме ги в България до един-два дни.  Ще се приберат със аероплан ", сподели Антон Марков. Вчерашният ден е бил добър и поради относителното успокоение в региона на пристанището, акцията е протекла без усложнения.

Зам.-министър Марков пдчерта, че двама души от екипажа са изявили предпочитание да останат на кораба и не са поискали да се изтеглят. По други информации, на борда са останали петима по лично предпочитание, в това число и капитанът. Трима от тях са българи, а двама - украински жители.

„ Ако преценяват по-късно, че желаят да се изтеглят, ще търсим метод това да стане. Имат храна и вода за един месец “, акцентира Антон Марков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР